Petnaesta seoska olimpijada "SEFKERIN 2015"

U Nedelju 31. Maja 2015. godine sa početkom u 10:15 na školskom terenu u Sefkerinu održaće se tradicionalna seoska olimpijada.

Po peti put, ove godine održaće se trka beba, starosti do godinu dana, sa početkom u 10:30, kao i promocija streličarstva - streličarskog sporta.

slika33

Sportske discipline

1. TRKE na 400 m u muškim i ženskim kategorijama

10:40 devojčice (do 2008. godišta)

10:45 dečaci (do 2008. godišta)

10:50 devojčice (2007-2006)

10:55 dečaci (2007-2006)

11:00 devojčice (2005-2004)

11:05 dečaci (2005-2004)

11:10 devojčice (2003-2002)

11:15 dečaci (2003-2002)

11:25 devojčice (2001-2000)

11:35 dečaci (2001-2000)

2. PIKADO - za školski uzrast kategorija od I do VI razreda

- kategorija stariji od 2001- og godišta

3. TRČANjE U DžAKU - za školski uzrast kategorija od I do IV i od V do VIII razreda.

4. SKOK U DALj IZ MESTA - za školski uzrast kategorija od V do VIII razreda;

- kategorija stariji od 2000 - og godišta.

5. BACANjE KAMENA S' RAMENA (stariji od 14 godina)

6. ŠUTIRANjE PENALA (stariji od 11 godina)

7. UBACIVANjE TROJKI U KOŠ (stariji od 14 godina)

8. ZABACIVANjE TEGA U METU RIBOLOVAČKIM ŠTAPOM

PROPOZICIJE I KATEGORIJE za takmičarske discipline

PIKADO

- Takmičari nastupaju u muškoj i ženskoj kategoriji: za školski uzrast kategorija od I do VI razreda i stariji od 2001- og godišta.

- Pravila takmičenja za pikado su sledeća. Gađa se sa udaljenosti od 3 metra na visini od 1.7 metara, sa PET hitaca u kružnu metu koncentričnih krugova. Broje se samo one strelice koje ostanu u meti najmanje pet sekundi. U slučaju da neka od strelica obori neku stelicu koja se već nalazi u meti, priznaje se postignuti rezultat oborene strelice. Pobednik je takmičar sa najvećim brojem krugova. Ako dva ili više takmičara imaju isti broj krugova, bolji je takmičar koji ima više pogodaka u 10, 9, 8, 7 itd.

TRČANjE U DžAKU

- Takmičari nastupaju u muškoj i ženskoj kategoriji, za školski uzrast kategorija od I do IV i od V do VIII razreda.

- Pravila takmičenja za trčanje u džaku su sledeća: staza je dugačka 25 metara (travnjak). Takmičar ulazi u džak koji drži rukama (ne sme vezivati ili kačiti džak za pojas) i skače do cilja. U slučaju većeg broja takmičara formiraće se ekipe od pet takmičara, pobednici iz tih trka odlaze u finalnu trku.

SKOK U DALj IZ MESTA
- Takmičari nastupaju u muškoj i ženskoj kategoriji, starosne granice od:

V do VIII razreda; i stariji od 2000 - og godišta.

- Pravila takmičenja za skok u dalj iz mesta su sledeća: svaki takmičar ima pravo na dva pokušaja da skoči iz mesta što dalje. Takmičar prilikom izvođenja skoka mora voditi računa o prestupu. Merenje skoka se vrši tako što se gleda otisak zadnjeg dela tela. Dužina skoka određuje plasman. U slučaju da takmičari imaju ostvarene skokove iste dužine, ti takmičari će skakati naizmenično dok se ne dobije pobednik.

BACANjE KAMENA S' RAMENA

- Takmičari nastupaju u jednoj kategoriji, starosne granice stariji od 14. godina.

- Pravila takmičenja za bacanje kamena s' ramena su sledeća: svaki takmičar ima pravo na dva pokušaja da kamen baci što dalje. Kamen je težine 9.5 kilograma. Takmičar prilikom bacanja mora voditi računa o prestupu. Daljina određuje plasman. U slučaju da takmičari ostvare istu daljinu, ti takmičari naizmenično bacaju kamen dok se ne dobije pobednik.

ŠUTIRANjE PENALA

- Takmičari nastupaju u jednoj kategoriji, stariji od 11 godina.

- Pravila takmičenja za šutiranje penala su sledeća: svaki takmičar ima obeleženih pet pozicija sa po jednom fudbalskom loptom, i početno rastojanje do malog gola je 20 metara. Pobednik je onaj takmičar koji ima najviše pogodaka. U slučaju da takmičari ostvare isti broj pogodaka, pobednik će biti takmičar koji je utrošio najmanje vremena za izvođenje.

UBACIVANjE TROJKI

- Takmičari nastupaju u jednoj kategoriji, starosna granica je: stariji od 14 godina.

- Pravila takmičenja za ubacivanje trojki su sledeća: takmičar ima obeležene tri pozicije sa po tri košarkaške lopte, što znači da svaki takmičar ima ukupno devet pokušaja. Pobednik je onaj takmičar koji ima najviše ubačenih trojki, u slučaju da takmičari ostvare isti broj ubačenih trojki, pobednik je onaj takmičar koji je utrošio najmanje vremena za izvođenje.

ZABACIVANjE TEGA U METU RIBOLOVAČKIM ŠTAPOM

- Takmičari nastupaju u jednoj kategoriji.

- Pravila takmičenja za zabacivanje tega u metu ribolovačkim štapom su sledeća:

Na dvadeset metara od starta (crte dugačke 1m i široke 10cm) nalazi se centar kruga prečnika 0.5m. Krug koji je ujedno i centar mete izrađen je od kartona ili šper ploče (lesonit i slično).

On je obojen jakim bojama i fiksiran za podlogu. Oko njega iscrtavaju se na zemlji (betonu) tri koncentrična kruga. Prvi je prečnika 1m, drugi je prečnika 2m i treći je prečnika 3m,

Pogodak u prvi krug (centar) donosi 10 poena, u drugi krug 5 poena, u treći 3 poena i u četvrti 2 poena.

Svaki takmičar ima 5 pokušaja. Svi takmičari koriste isti štap, mašinicu i teg. Poeni se sabiraju i prva trojica ulaze u finale. Ako ima takmičara sa istim brojem bodova u prva tri mesta svi sa istim brojem bodova ulaze u finale (znači da u finalu može biti više od tri takmičara). Sada finalisti imaju još po 5 pokušaja. Prva trojica po broju bodova osvajaju prva tri mesta. Ukoliko ima takmičara sa istim brojem bodova (npr. za drugo mesto se bore dva takmičara sa istim brojem bodova) samo oni imaju još po tri pokušaja i onaj ko osvoji više bodova je pobednik (npr. osvojio je drugo mesto). Ukoliko i posle tri pokušaja nema osvajača mesta, ide se na naizmenično zabacivanje sve dok se ne dobije pobednik.

Tehnika zabacivanja je slobodna a prestup znači da se rezultat u tom bacanju ne računa. Zapisničar i jedan sudija su na meti a jedan sudija je na startu. Sudija na startu crvenom zastavicom signalizira da je takmičar načinio prestup. Sudija na meti zelenom zastavicom i pištaljkom signalizira da takmičar može izvesti hitac. Ukoliko takmičar izvede hitac pre znaka sudije na meti. sledi diskvalifikacija. Ovo pravilo je uvedeno zbog bezbednosti i treba ga ponoviti više puta takmičarima.

- Svi zainteresovani mogu se prijaviti maksimalno u dve discipline.

- OVAJ PROGRAM JE UJEDNO I POZIV ZA UČEŠĆE!
- Svi učesnici na olimpijadi treba da su lekarski pregledani i učestvuju na svoju vlastitu odgovornost.

- Učesnici sami snose putne troškove kao i troškove boravka.

- Posle završene olimpijade za sve učesnike predviđen je ručak.

- Rok za prijave je do 28.05.2015. godine.

Prijave slati:

Kontakt telefoni:

065/377-1268

Ristić Dragan

062/296-152

Stamenković Mile

Sportsko rekreativni klub „SOKO“ Sefkerin

Sefkerin 26203 ul. Vuka Karadžića 20

e- mail: sokosefkerin@yahoo.com

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži