PRVO OTVORENO SOKOLSKO PRVENSTVO SRBIJE U PENJANJU UZ KONOPAC

 

Prvo otvoreno sokolsko prvenstvo Srbije  i Prvo otvoreno sokolsko prvenstvo Beograda u penjanju uz konopac održaće se  17.09.2017. god. u Sali Sokolskog doma Batajnica sa početkom u  12  časova.

Tokom trajanja takmičenja biće održan i praktični seminar za sudije za penjanje uz konopac pa Vas molimo da ukoliko imate zainteresovane članove iz vašeg društva koji bi prisustvovali seminaru dostavite kancelariji Saveza do 13.09.2017. god. ime i prezime osoba iz vašeg društva koje će učestvovati na seminaru.

Takmičenje je ekipno i održava se u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Ekipu sačinjavaju tri člana. Svako društvo može prijaviti po jednu ekipu u svakoj konkurenciji. Mesto na kome se održava takmičenje je 4x4 m ili krug prečnika 4m. Konopac je dužine 5m.

Na komandu „Na svoja mesta“ takmičar prilazi konopcu i hvata obema rukama ispod jedne od obeleženih crta, (a da ruke budu potpuno opružene) koja odgovara njegovoj visini.

Na komandu „Pozor“ umiri se i čeka sledeću komandu, i na komandu „Sad“ počinje penjati se slobodno (rukama i nogama ili samo rukama). Penjanje se meri od komande „Sad“, do trenutka kada se uhvati konopac jednom rukom iznad odredjene oznake, a bitno je sigurno silaženje. Rezultat se meri štopericom i upisuje sa tačnošću od 100 delova sekunde.

Takmičenje vodi sudijska ekipa od tri člana. Postignuta vremena sva tri takmičara se sabiraju za ekipni plasman. U slučaju istog vremena dve ekipe, bolje plasirana biće ekipa čiji prvi ili drugi takmičar ima bolje vreme.

Početni položaj za juniore i seniore je iz sedećeg položaja sa prekrštenim nogama dok je start za mladje kategorije (osnovna i srednja škola) za sve isti i izvodi se iz stojećeg stava. Konopac treba da je obeležen za svaki uzrast (svaki uzrast druga boja).

Uzrasne kategorije:

  1. 5-6 razred osnovne škole (zelena oznaka),
  2. 7-8 razred osnovne škole (plava oznaka),
  3. 1-4 razred srednje škole (bela oznaka),
  4. Juniori (do 27 godina), crvena oznaka,
  5. Seniori (Sokolski veterani) preko 27 godina, crvena oznaka.

Normativi (dužina konopca koju takmičar treba da savlada):

-          2m - osnovna škola,

-          3m - srednja škola,

-          4m - juniori i seniori

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži