mart 28, 2024

SOKOLSKI SAVEZ SRBIJE

www.sokolskisavezsrbije.rs

Aktivnosti Sokolskog Centra za period od osnivanja do 31. Maja 2021.

1 min read

Sokolski centar (u punom nazivu Sokolski kulturno edukativni rekreativni centar), nastao je kao proizvod višegodišnjeg rada Ace Aničića u sokolskoj organizaciji i ideje da se sokolske aktivnosti prošire od oblasti sporta, ka oblastima kulture i umetnosti. Sokolska društva od svog nastanka imala su u svojim programima igračke, pevačke, muzičke i druge grupe koje više priliče današnjem radu kulturnih centara. Estetika u kulturi, kao i estetika duha i tela svakako u svojim osnovnim idejama ne isključuje učešće u sportskim aktivnostima.  Želimo da podstaknemo kod čoveka spoj koji je još kod starih Grka poznat kao Kalokagatija koja povezuje njegov psihički i fizički razvitak , tačnije da se uskladi duhovno i telesno oblikovanje.

Inicijativa za formiranje Sokolskog Centra pokrenuta je na Osnivačkoj skupštini, održanoj 16.Februara 2021. godine, a upis u registar udruženja (kod APR-a) izvršen je 26.02.2021. Kao datum osnivanja uzima se 16.02.2021. koji nas simbolično povezuje i sa datumom osnivanja prve sokolske organizacije u Češkoj, 16.Februara, davne 1862. godine.

Već po formiranju Sokolski Centar uzima učešće u organizacijama aktivnosti koje služe na korist zajednici, sa ciljevima koji doprinose zdravim stilovima života.

19.03.2021. Učešće u programu Tribine u organizaciji „Sport za sve“, Beograd pod nazivom: ULOGA I ZNAČAJ DEČIJIH REKREATIVNIH PROGRAMA“

18.04.2021. Organizacija plesnog susreta za sve građane, na Starom DIF-u

25.04.2021. Organizacija plesnog susreta za sve građane, na Starom DIF-u

09.05.2021. Organizacija Sportskog dana pod nazivom SOKOLSKI HAJKING I PIKNIK NA AVALI.

Ovom akcijom objedinili smo i obeležili značajne datume iz naše istorije, kako našeg naroda uopše, tako i sokolske organizacije  i organizacije Crvenog krsta koje smo za ovu priliku pozvali da nam se pridruže.

Obeležili smo:

29. April – Međunarodni dan Plesa, ujedno je bio i dan kada je bombardovan toranj na Avali

01. Maj i 06. Maj – kod Srba su popularni datumi za uranke i posete prirodi

08. Maj – Međunarodni dan Crvenog krsta, kojim nas povezuje zajednički osnivač u Srbji, dr Vladan Đorđević

09. Maj – Dan pobede nad fašizmom, svakako je dan pobede svih učesnika u oslobodilačkom ratu, među kojima je učestvovao značajan broj članova sokolskih organizacija.

10. Maj – Međunarodni dan fizičke aktivnosti, kome smo ovom akcijom pošli u susret

11. Maj – Međunarodni dan davalaca krvi, pri čemo smo simulacijom vežbi volontera Crvenog krsta ukazali na značaj davanja krvi.

Akcija je započela u podnožju Avale, odakle je grupa predvođena iskusnom planinarkom, našom članicom Vesnom Vitas Maksimović, krenula peške stazama ka spomeniku Sovjetskim veteranima, koje je bilo prvo mesto okupljanja, zakazano za 10:00 časova. Nakon okupljanja, odalismo počast sovjetskim veteranima, položili cveće u ime organizacija Sokolskog centra i Crvenog krsta Savski venac, odakle smo se laganom šetnjom uputili ka spoemniku Neznanom junaku, gde smo takođe odali poštu, položili cveće i održali kratko predavanje o značaju i nameni spomenika, iskoristivši pažnju prisutnih ukazali smo i na ostale aktivnosti naših udruženja.

Spuštanjem ka piknik terenima oko spomenika Vasi Čarapiću, popularnom „Čarapićevom brestu“, završili smo pešačenje (hajking), nakon čega je usledila pauza uz druženje, ples, frizbi, lastiš, propraćeno pripremom paprikaša koji je ubrzo poslužen svima, na opšte zadovoljstvo.

Ekipa volontera Crvenog krsta Savski venac predvođena sekretarom Draganom Radovanović, izvela je niz pokaznih vežbi iz redovnih aktivnosti, sa merama prevencije za sve prisutne (merenje krvnog pritiska i savetovanje).

Nakon aktivnosti i obedovanja, pokupili smo svu ambalažu u kesama koje smo obezbedili za tu priliku i iste odneli sopstvenim vozilom do gardskih kontejnera.

Ukupan broj posetilaca ovog događaja bio je 50. S obzirom da smo bili na otvorenom terenu, na planinskom vazduhu, prateći mere izazvane situacijom oko Kovid-a 19, nismo imali negativnih zdravstvenih zapažanja, smatrajući da smo doprineli poboljšanju istog.

Tekst pripremljen za Knjigu utisaka kod spomenika Neznanom junaku:

Hrabrost, žrtvu i veličinu podviga svih sokola i junaka palih za Beograd, osećamo decenijama kroz slobodu i samostalnost, a višedecenijsko odavanje počasti na ovom mestu pokazuje da žrtva nije bila uzaludna. Sokoli, junaci, večna vam slava!

Sokolski kulturno edukativni rekreativni centar – Sokolski Centar, Beograd

Aleksandar Aca Aničić

11.Maj 2021. – Prisustvo na svečanosti u Akademskom parku povodom dodele priznanja Crvenog krsta Beograda povodom Međunarodnog dana davalaca krvi.

16. Maj 2021. – Organizacija plesnog susreta za sve generacije – na Starom DIF-u

23. Maj 2021. – Učešće na Sportkom danu kod Stenke u organizaciji Asocijacije „Sport za sve“ Beograda

23. Maj 2021. – Organizacija plesnog susreta za sve generacije – na Starom DIF-u30. Maj 2021. – Organizacija Prvog sokolskog festivala igre, plesa i akrobatike

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Израда и одржавање: Modern Web Ideas