март 28, 2024

СОКОЛСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ

www.sokolskisavezsrbije.rs

Aктивности Соколског Центра за период од оснивања до 31. Маја 2021.

1 min read

Соколски центар (у пуном називу Соколски културно едукативни рекреативни центар), настао је као производ вишегодишњег рада Аце Аничића у соколској организацији и идеје да се соколске активности прошире од области спорта, ка областима културе и уметности. Соколска друштва од свог настанка имала су у својим програмима играчке, певачке, музичке и друге групе које више приличе данашњем раду културних центара. Естетика у култури, као и естетика духа и тела свакако у својим основним идејама не искључује учешће у спортским активностима.  Желимо да подстакнемо код човека спој који је још код старих Грка познат као Калокагатија која повезује његов психички и физички развитак , тачније да се усклади духовно и телесно обликовање.

Иницијатива за формирање Соколског Центра покренута је на Оснивачкој скупштини, одржаној 16.Фебруара 2021. године, а упис у регистар удружења (код АПР-а) извршен је 26.02.2021. Као датум оснивања узима се 16.02.2021. који нас симболично повезује и са датумом оснивања прве соколске организације у Чешкој, 16.Фебруара, давне 1862. године.

Већ по формирању Соколски Центар узима учешће у организацијама активности које служе на корист заједници, са циљевима који доприносе здравим стиловима живота.

19.03.2021. Учешће у програму Трибине у организацији „Спорт за све“, Београд под називом: УЛОГА И ЗНАЧАЈ ДЕЧИЈИХ РЕКРЕАТИВНИХ ПРОГРАМА“

18.04.2021. Организација плесног сусрета за све грађане, на Старом ДИФ-у

25.04.2021. Организација плесног сусрета за све грађане, на Старом ДИФ-у

09.05.2021. Организација Спортског дана под називом СОКОЛСКИ ХАЈКИНГ И ПИКНИК НА АВАЛИ.

Овом акцијом објединили смо и обележили значајне датуме из наше историје, како нашег народа уопше, тако и соколске организације  и организације Црвеног крста које смо за ову прилику позвали да нам се придруже.

Обележили смо:

29. Април – Међународни дан Плеса, уједно је био и дан када је бомбардован торањ на Авали

01. Мај и 06. Мај – код Срба су популарни датуми за уранке и посете природи

08. Мај – Међународни дан Црвеног крста, којим нас повезује заједнички оснивач у Србји, др Владан Ђорђевић

09. Мај – Дан победе над фашизмом, свакако је дан победе свих учесника у ослободилачком рату, међу којима је учествовао значајан број чланова соколских организација.

10. Мај – Међународни дан физичке активности, коме смо овом акцијом пошли у сусрет

11. Мај – Међународни дан давалаца крви, при чемо смо симулацијом вежби волонтера Црвеног крста указали на значај давања крви.

Акција је започела у подножју Авале, одакле је група предвођена искусном планинарком, нашом чланицом Весном Витас Максимовић, кренула пешке стазама ка споменику Совјетским ветеранима, које је било прво место окупљања, заказано за 10:00 часова. Након окупљања, одалисмо почаст совјетским ветеранима, положили цвеће у име организација Соколског центра и Црвеног крста Савски венац, одакле смо се лаганом шетњом упутили ка споемнику Незнаном јунаку, где смо такође одали пошту, положили цвеће и одржали кратко предавање о значају и намени споменика, искористивши пажњу присутних указали смо и на остале активности наших удружења.

Спуштањем ка пикник теренима око споменика Васи Чарапићу, популарном „Чарапићевом бресту“, завршили смо пешачење (хајкинг), након чега је уследила пауза уз дружење, плес, фризби, ластиш, пропраћено припремом паприкаша који је убрзо послужен свима, на опште задовољство.

Екипа волонтера Црвеног крста Савски венац предвођена секретаром Драганом Радовановић, извела је низ показних вежби из редовних активности, са мерама превенције за све присутне (мерење крвног притиска и саветовање).

Након активности и обедовања, покупили смо сву амбалажу у кесама које смо обезбедили за ту прилику и исте однели сопственим возилом до гардских контејнера.

Укупан број посетилаца овог догађаја био је 50. С обзиром да смо били на отвореном терену, на планинском ваздуху, пратећи мере изазване ситуацијом око Ковид-а 19, нисмо имали негативних здравствених запажања, сматрајући да смо допринели побољшању истог.

Текст припремљен за Књигу утисака код споменика Незнаном јунаку:

Храброст, жртву и величину подвига свих сокола и јунака палих за Београд, осећамо деценијама кроз слободу и самосталност, а вишедеценијско одавање почасти на овом месту показује да жртва није била узалудна. Соколи, јунаци, вечна вам слава!

Соколски културно едукативни рекреативни центар – Соколски Центар, Београд

Александар Аца Аничић

11.Мај 2021. – Присуство на свечаности у Академском парку поводом доделе признања Црвеног крста Београда поводом Међународног дана давалаца крви.

16. Мај 2021. – Организација плесног сусрета за све генерације – на Старом ДИФ-у

23. Мај 2021. – Учешће на Спортком дану код Стенке у организацији Асоцијације „Спорт за све“ Београда

23. Мај 2021. – Организација плесног сусрета за све генерације – на Старом ДИФ-у30. Мај 2021. – Организација Првог соколског фестивала игре, плеса и акробатике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Израда и одржавање: Modern Web Ideas