март 29, 2024

СОКОЛСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ

www.sokolskisavezsrbije.rs

ПРОСЛАВА ЈУБИЛЕЈА 140 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА СОКОЛСКОГ ПОКРЕТА У СРБИЈИ

1 min read

Поштовани,

Српско соколство је феномен који опстаје три века. Траје и опстаје на простору где се променило осам држава, од Кнежевине Србије до данашње Републике Србије. Мењали су се владари, династије, режими, уређења, идеологије. Соколство је, у протоку времена, не мењајући своји суштину, оставило један од дубоких трагова у историји нашег народа током дугог периода.

Појава соколства у Србији (1882) везује се за одлуку београдских гимнастичара да уместо немачког „турнерског“ система гимнастике уведу чешки „соколски“ систем вежбања. На предлог секретара друштва др Бојислава Рашића, да друштво прихвати соколску идеју, „Београдско друштво за гимнастику и борење“ мења се назив у „Београдско гимнастичко друштво Соко“. Ово друштво су основали на иницијативу начелника Санитетског одељења др Владана Ђорђевића, а уз подршку Министра просвете и црквених послова Милутина Гарашанина, виђени Београђани Стеван Тодоровић, Милан Ђ. Милићевић, Лаза Лазаревић, Милорад Шапчанин, Мита Ценић и други. У оснивању су учествовали и вође Либералне, Напредне и Радикалне странке Радивој Милојковић, Милутин Гарашанин и Никола Пашић. Они су наставили, односно обновили делатност „Прве српске дружине за гимнастику и борење“ коју је основао академик Стеван Тодоровић (1857). Током следећих десет година ово друштво је утицало на оснивање истоветних друштава по градовима Србије и одиграло важну улогу у школовању учитељског гимнастичког кадра.

Соколство као идеологија и као друштвени покрет је настало половином деветнаестог века на територији Аустријског царства. Истичући своју припадност великој словенској заједници, у жељи да се одвоје од Аустријске царевине и пруже отпор германизацији, чешки интелектуалци на челу са Мирославом Тиршом, материјално потпомогнути средствима чешког велетрговца Јандрика Фингера, основали су 1862. Године „Гимназијско друштво прашко“, из кога је израстао соколски покрет, спортског карактера, али са идеолошком суштином да ће угушити и победити зло „само онај народ чији чланови буду телесно и морално крепки“. Додатак имену друштва „Соко“, настао је на предлог Тиршовог блиског сарадника Емануела Тонера, коме се допала симболична представа најбољих особина јунака у облику птице сокола, какву је упознао у српским епским народним песмама, које је сакупио и објавио Вук Караџић и које су у другој половини деветнаестог века имале велику популарност у Европи.

Соколски гимнастички систем су чинили његова организација, идеологија, соколска васпитна методика, стручни кадрови, соколска просвета и соколска стручна штампа.

Покрет се проширио и на друге словенске територије, западноевропске земље и САД.

Соколски Савез Србије као носилац соколства у Србији, препознат као надлежни национални савез за област соколског спорта од стране Републике Србије – Министарства омладине и спорта Републике Србије, данас броји више од двадесет друштава из разних градова Србије (Београд, Нови Сад, Рума, Сремска Митровица, Панчево, Вршац, Шабац, Бор, Аранђеловац, Ариље, Сефкерин, Ваљево итд.) са више од 4000 редовних чланова оба пола узраста од 3 до 100+ година.

Соколски Савез Србије и друштва чланице у свом раду нису усмерени на „стварање врхунских спортиста“ и рану специјализацију већ кроз своју разноврсност на подстицање оптималног и целокупног развоја психофизичких (концентрација, смиреност итд.) моторичких (координације, снаге, брзине, флексибилности, равнотеже, прецизности итд.) креативних, социјалних, индивидуалних способности повезаним са здрављем човека. Циљ програма је да кроз редован тренинг, игру и такмичење уз пуно дружења и забаве, вежбачи добијају што бољи увид у значај спорта и физичког вежбања. Човек када једном заволи спорт и рекреацију, стекне навику вежбања и рекреативно-спортског живота, тешко одустаје од њега.

Соколски Савез Србије ће са својим чланицама током 2022. године обележити значајан јубилеј „140 година од оснивања соколског покрета у Србији“ следећим активностима:

  1. Све акције и манифестације које соколска друштва чланице Соколског Савеза Србије организују током године укључујући и редовне програме организоваће се уз промоцију 140 година соколства у Србији;
  2. Свесоколски Слет у Новом Саду одржан 11.06.2022. год;
  3. Стручни скуп 29.10.2022 год. у Градском центру за спорт и физичко васпитање Београд (Соколски дом Београд Матица) под називом „Соколи кроз три века“;
  4. Свечана академија у Народном позоришту у 12.11.2022. год. месецу;
  5. Дан соколског филма у Кинотеци 03.12.2022. год.;
  6. Издавањем специјалног двоброја часописа „Око соколово“ у октобру месецу;

ПОЗИВАМО СВЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ  ДА ПРИСУСТВУЈУ СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ 12.11.2022 године од 19 часова УЛАЗ ЈЕ СЛОБОДАН.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Израда и одржавање: Modern Web Ideas